четвер, 26 травня 2011 р.

Долина річки Кам’янка



Долина карпатської річки Кам’янка є справжнім природним чудом. Річка Кам’янка є правою притокою р. Опір у Сколівському районі Львівської області.
В цій долині у межах відносно невеликої площі, знаходиться цілий ряд природних об’єктів (водоспади, скелі, печери, мінеральні джерела), які мають як естетично-туристичну, так і наукову цінність. Сама ж р. Кам’янка протягом декількох сотень метрів протікає поміж мальовничої каньйоноподібної долини з урвистими скелястими берегами.
У руслі ріки є декілька водоспадів. Найбільший водоспад має висоту понад 5 метрів. Недалеко від цього водоспаду, на правому схилі долини в лісі знаходиться дуже красиве озеро з темною, майже чорною водою. Це озеро відоме під різними назвами: Мертве, Журавлине, Морське Око. Утворилося озеро в результаті зсуву порід, що перекрило русло невеликого потоку.
На правому схилі долини ріки Кам’янка (хребет Ключ) є мальовничі скелі, висота яких становить 15 - 20 метрів. Ці скелі є залишками вивітрювання масивних пісковиків палеоцену (абсолютний вік становить 55 млн. р.). Ці скелі в багатьох місцях утворюють цілі групи, які мають свої назви (“Острів Пасхи”, “Ігротека”, та інші).

В долині також знаходяться дуже цікаві природні об’єкти – тріщинні печери. Ці печери мають гравітаційне походження. Тобто вони утворились інакше - не так як більшість печер на Землі (внаслідок розчинення водою гірських порід). Печери утворилися в результаті зсуву блоків палеоценових пісковиків вздовж схилу хребта під дією сили тяжіння, що привело до розкриття тріщин у них. Ці тріщини в печерах утворюють великі лабіринти довжиною до декількох сотень метрів. На хребті Ключ відомо більше ніж 20 печер, найбільша з яких (“Прохідний Двір”) має довжину всіх ходів 520 м.
Дуже цікавим є каньйон-розкол у масивних пісковиках глибиною до 25 метрів, який має ширину 2 – 5 метрів. Цей каньйон знаходиться неподалік від пам’ятника січовим стрільцям на вершині гори Ключ. Каньйон утворився так саме, як і згадані вище печери, і являє собою велику тріщину в породі, що розкрилася під дією сили тяжіння.
Крім каньйону, на схилі хребта є декілька каньйонів-розколів з меншими розмірами. Долина ріки Кам’янка є складовою частиною природного національного парку “Сколівські Бескиди”.

Немає коментарів:

Дописати коментар